Prije nešto više od sedam dana
čovječanstvu je prezentiran prvi "hamburger iz epruvete",
kojeg je proizveo holandski naučnik Mark Post. Borci za prava
životinja, vegetarijanci iz solidarnosti, aktivisti zaštite okoliša
i mnogi drugi već likuju i najavljuju novo doba zemaljske kugle u
kojem neće biti potrebno ubijati životinje zbog ljudske gladi za
mesom.
Istina, danas već čak 30 % kopnene
površine Zemlje koja nije pokrivena ledom se koristi za uzgoj hrane
za tovljene životinje. Ove životinje, kao izvori metana, gasa koji
doprinosi globalnom zagrijavanju, zagrijavaju atmosferu više nego
automobili, kamioni, brodovi i avioni zajedno, prema procjenama FAO
(Poljoprivredne organizacije UN-a).
Međutim, koliko zaista ima opravdanja
za veselje? Ovo "meso iz epruvete" je nastalo u uslovima
tzv. "ćelijske kulture", metode uzgajanja ćelija, koji je
sve samo ne lahak i jeftin. Ako i zanemarimo korištenje i
opterećenje nastalog tkiva antibioticima (jer bez antibiotika bi se
ćelije lahko inficirale i bile uništene) te drugih kritičnih
sastojaka važnih za preživljavanje ćelija, ne smijemo zaboraviti
da je glavni prehrambeni sastojak u ćelijskoj kulturi serum goveđih
fetusa, odnosno nerođenih teladi.
Dakle, da bismo, pri današnjoj
razvijenosti tehnike, uspjeli "uzgojiti" meso bez klanja
životinja, moramo ubijati nerođenu telad. I nije baš neki
napredak, ali se pobornici ovakvog rješenja problema prehrane mesom
vjerovatno nadaju da će se u budućnosti naći alternativa
korištenju telećeg seruma.
Pri tom naravno trebaju imati u vidu
izuzetno teške uslove ćelijske kulture. Decenijama prošlog vijeka
su naučnici pokušavali raznim metodama da dosegnu nivo na kojem bi
mogli uzgajati životinjske ćelije dugotrajno. Prve ćelije koje su
to bile u stanju su bile tumorske ćelije raka grlića materice
izolovane iz materice crnkinje iz SAD-a po imenu Henrietta Lacks
(ćelije su po njenim inicijalima dobile ime: HeLa ćelije), koja je
i preminula uslijed te bolesti.
Uzgajanje ostalih ćelija je i dalje
polučivalo vrlo slabe rezultate. A onda su odjednom počeli da se
redaju izvještaji o uspješnom uzgoju ćelijskih kultura raznih
vrsta ćelija. Zajednicom naučnika koji su se time bavili je
zavladala euforija. Sve dok naučnik po imenu Stenley Gartler na
jednoj konferenciji o ćelijskoj i organskoj kulturi nije dokazao
ostatku zaprepaštenih učesnika da su sve njihove "uspješne"
ćelijske kulture ustvari samo klonovi HeLa ćelija, kojima su
njihove posude za uzgoj bile kontaminirane. HeLa ćelije su uskoro
potisnule normalne izolovane ćelije u posudama, a naučnici su
promjenu u morfologiji i ponašanju ćelija objasnili kao
"transformaciju ćelija u kulturi". Tajna njihovog
neuspjeha je u tome da su tumorske ćelije, a u ovom slučaju
specifićno HeLa ćelije, izuzetno tvrdokorne i otporne te da
preživljavaju i u uslovima u kojima normalne ćelije nemaju šansi,
te su mogle preživjeti slučajni transport vazduhom ili preko
rukavica od posude do posude.
Gartlerovi rezultati su jednim potezom
pokazali da su decenije njihovog teškog rada i milioni dolara
ustvari bili totalno promašena investicija.
Poenta ovdje jeste, da je ćelijska
kultura izuzetno težak i zahtjevan posao i da, čak i sa današnjim
napretkom u tehnologiji, teško da se mogu očekivati ozbiljniji
pomaci u skorašnje vrijeme, kad je u pitanju kultura normalnih
ćelija. Međutim, ukoliko se neko odluči da "hamburgere iz
epruvete" proizvede od HeLa ćelija, ne sumnjam da će mu to
uspjeti u vrlo kratkom roku. Na kraju krajeva, procjenjuje se da je
do danas proizvedeno već preko 50 miliona tona HeLa ćelija, u
naučnim labaratorijama.
No imajući u vidu, da se ne bi mnogo
ljudi usudilo da jede hamburger od uzgojenih mišićnih vlakana,
koliko bi ih se tek usudilo da jede hamburger od tumorskih ćelija?!
Više o temi: The Immortal Life of Henrietta Lacks
No comments:
Post a Comment