Wednesday 18 July 2012

Odobren prvi kućni test na HIV

Već dugo vremena žene koje sumnjaju da su trudne ne moraju ići ljekaru za potvrdu. Set za test na trudnoću ne samo da se može nabaviti bez ljekarskog recepta, nego ga je moguće kupiti u svakoj drogeriji.





Ovih dana je američka Food and Drug Administration odobrila i prvi takav test na infekciju HIV-om, koji je razvila kompanija OraSure Technologies.

Set pod nazivom OraQuick In-Home HIV Test navodno ima specifičnost od 99,98 %, koji daje samo jedan lažno pozitivni rezultat na 5000 neinficiranih ljudi. Senzitivnost iznosi 92 %, što znači da jedna od 12 infekcija može ostati nedetektovana ovim testom.

Metoda detekcije se sastoji u slijedećem: U setu se nalazi štapić sa vatom, kojim se uradi bris sluzokože usta. Štapić se zatim ubaci u tubu koja mjeri prisustvo antigena HIV-a u brisu. Rezultat se dobije nakon 20 do 40 minuta.

Set za test bi se trebao pojaviti na tržištu u oktobru ove godine sa cijenom ispod 60 dolara (47 €).

U SAD-u se broj inficiranih HIV-om procjenjuje na 1,2 miliona, sa procjenama od 50 000 novih infekcija svake godine. Oko 20 % inficiranih nisu uopće svjesni svoje infekcije.

I mada puštanje ovog proizvoda navodno ima za cilj pronalaženje neidentifikovanih infekcija, sasvim je neizvjesan njegov efekat na širenje bolesti: Ljudi koji su inficirani mogu nesmetano da šire svoj virus čak i kada saznaju za njega upotrebom ovog testa i niko ih ne može teretiti za namjerno inficiranje drugih ljudi.

BMJ

No comments:

Post a Comment