Monday 2 January 2012

Doviđenja saharinu i aspartamu - stevija se izborila za tržište

Ovih dana su u Njemačkoj i Austriji na tržište izbačeni prvi primjerci Stevite: osvježavajućeg pića sa svega 5 kCal.



Dugo vremena su se proizvodđači borili da dobiju dozvolu za korištenje stevije u prehrambenoj industriji. Stevija je naširoko korištena biljka u Japanu, Kini, Indoneziji, Južnoj Americi itd. u svrhu nekaloričnog zaslađivanja, ali je u SAD-u i Evropskoj uniji uvijek bila zabranjena. U SAD-u je bila dozvoljena samo kao čitava biljka. Najviše su iz ovakvog slijeda događaja profitirale naravno firme koje su nosile patente na Aspartam, Acesulfam-K, saharin i ostale zaslađivače, koji su bili sve osim sigurni.


Osim toga, dokazano je da najpoznatiji od njih, Aspartam, osim svojih negativnih efekata na zdravlje, također stimuliše centar za glad, tako da manjak unesenih kalorija, nastao korištenjem vještačkih zaslađivača umjesto šećera, ubrzo bude nadoknađen povečanim unošenjem hrane. Aktivna supstanca stevije, stevozid, je slađa od šećera oko 300 puta, osim toga je njena slatkoća blaža i ugodnija, ali potpuni detalji će se znati tek nakog više godina promatranja njenog efekta na ljude.

Međutim, sredinom novembra je Evropska komisija napokon odobrila korištenje stevije u prehrambenoj industriji, nakon što je dokazano da ista ne uzrokuje rak i ne oštećuje DNK, te ne šteti plodnosti.

Prvi koncern koji se bacio na iskorištavanje stevije, koja se uvozi iz Južne Amerike, jeste REWE grupa (kojoj u Austriji pripadaju lanci trgovina Merkur i Billa, a u Njemačkoj lanci REWE, Extra, Penny - također u Italiji, Rumuniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Bugarskoj i mnogi drugi lanci trgovina).

Osim toga su počeli i sa proizvodnjom vještačkih zaslađivača na bazi stevije.

Stevija je  dosada pokazala i antihipertenzivno, antidijarejno i antitumorsko djelovanje, ali za svaku od ovih indikacija potrebna su i detaljnija istraživanja. Zasad se smatra da se vrlo mali dio aktivnih supstanci stevije (najaktivniji je steviozid, koji je i odgovoran za efekat slatkoće) apsorbuje u krv u vidu metabolita steviola, koji se opet odstranjuje preko jetre i bubrega.

Međutim, s obzirom da se radi o relativno novoj substanci na tržištu, ne treba prenagljivati i pretjerivati s korištenjem iste, dok se kroz masovno korištenje na tržištu ne ustanovi definitivna sigurnost proizvoda.

Stevioside and related compounds - molecules of pharmaceutical promise: a critical overview
Stevioside and related compounds: Therapeutic benefits beyond sweetness
A critical review of the genetic toxicity of steviol and steviol glycosides
Rewe Group mit ersten Stevia Produkten

No comments:

Post a Comment