Tuesday 29 November 2011

U SAD-u kampanja protiv obrezivanja

U SAD-u je obrezivanje, istina, dosada bilo popularno (55-57% djece se obreže u bolnicama, što vjerovatno nije i konačni procenat), ali u posljednje vrijeme su protivnici obrezivanja bili poprilično aktivni.

U San Francisku su npr. popunili peticiju sa 7000 potpisa za zabranu obrezivanja novorođenčadi. U međuvremenu je već 18 saveznih država uklonilo obrezivanje sa troškova Medicaid osiguranja.


U čitavom svijetu se obrezuje oko 30 % muške novorođenčadi, a u Evropi nešto ispod 20 %. Dvije trećine obrezane djece su muslimanska djeca.

Protivnici obrezivanja smatraju ga kršenjem ljudskih prava, dok ga pobornici opravdavaju koristima poput protekcije protiv veneričnih i drugih bolesti i religioznim razlozima.




Glavni naučni argument protivnika obrezivanja jeste osporavanje studija iz afričkih zemalja koje su pokazale mnogo manju incidencu (broj novih slučajeva bolesti na 100 000 stanovnika) AIDS-a kod obrezanih nego kod neobrezanih muškaraca. Ove studije navodno nisu primjenjive na SAD jer pokazuju zapravo moralne i seksualne navike obrezanih muškaraca (muslimana), koji se ustručavaju od seksa van braka.

Međutim, u publikaciji iz oktobra ove godine u Journal of the American Medical Association su analizirane observacijske studije iz SAD-a, koje su pokazale da obrezani muškarci imaju mnogo manji rizik da budu zaraženi HIV-om kao heteroseksualci. Osim toga, pokazano je da je obrezivanje i u velikoj prednosti u pogledu na odnos troškova i efikasnosti u liječenju infekcija HIV-om.

Lancet

No comments:

Post a Comment