Monday 21 November 2011

Patent po glavi bolesnika

Interesantno je znati cemu se sve nece dosjetiti farmaceutske firme u svojoj namjeri da povecaju profit.

U SAD-u, nakon isteka patenta nekog lijeka, u navodnoj zelji da se ostale kompanije stimulisu u proizvodnji generika (lijek kojem je istekao patent), Hatch-Waxman Act predvidja da ce prvi registrovani generikum imati ekskluzivno pravo na prodaju 180 dana nakon isteka patenta.


Medjutim, stvari se obicno odvijaju tako da kompanija, koja u datom momentu prodaje originalni lijek, ponudi kompaniji, koja registruje prvi generikum, nesto "ispod ruke", da ona odgodi tu svoju proizvodnju sto duze.

Vrijednost onoga "ispod ruke", je dovoljno velika da premasi zaradu koju bi proizvodjac generika ostvario, i dovoljno mala da originalni proizvodjac i dalje moze da ostvaruje basnoslovne sume.

I tako zakon, koji navodno treba da potakne proizvodnju jeftinih lijekova, ustvari potakne jos duzu eksploataciju bolesnika.

Bolesnici bi vjerovatno vrlo rado rekli "Mujo, nemoj me vise braniti".



Krajem ovog mjeseca istice patent na lijek Lipitor (statin za obaranje masnoca u krvi) kompanije Pfizer. Pfizer vec naveliko pokusava da blokira predstojecu proizvodnju generika preko "menadzera za korist farmacije" (PBM). Svoju politiku Pfizer je vec objelodanio preko svoga glasnogovornika Bloomberga, koji kaze: "Nasa strategija u toku perioda od 180 dana jeste da pomognemo pacijentima, koji zele da ostanu na Lipitoru, da i dalje imaju pristup lijeku nakon isteka patenta.

On naravno nije spomenuo da ce ovo "olaksavanje pacijentima" i njima donijeti vise stotina miliona dolara zarade. Lipitor je u 2010. godini bio drugi na listi najprodavanijih lijekova.

PLoS

No comments:

Post a Comment