Naknadne studije to nisu potvrdile. To je bio slučaj sa još dosta nutricijskih studija u prošlosti, iz čega su naučnici uveli novi pristup problemu - umjesto da proučavaju efekat određenog sastavnog dijela namirnica, prešli su na proučavanje izvora namirnice.
Tako su u najnovijoj studiji Aune i saradnici, nakon opsežne analize, otkrili da protektivni efekat ne leži samo u vlaknima, nego i u ostalim komponentama intergralnih žitarica, u mekinjama i klici.
Glavni izvori vlakana u prehrani su voće, povrće, mahunarke i žitarice, međutim žitarice su uglavnom bile zapostavljane i antikancerogeni efekat je uglavnom pripisivan ostalim izvorima vlakana.
Početkom industrijske revolucije ljudi su se bacili na bijelo brašno. Konzumacija namirnica od integralnog brašna čak i u zapadnoj Evropi je još uvijek izuzetno niska, uprkos intenzivnom educiranju ljudi po pitanju zdrave ishrane. U Bosni, nažalost, osim što je nivo educiranosti ljudi po pitanju zdrave ishrane mnogo niži, čak i oni koji bi željeli da kupuju hljeb od integralnog brašna, imaju velikih teškoća da dođu do njega.
U bijelom brašnu je obično odstranjeno oko 80 % vlakana, značajan dio esencijalnih minerala, vitamina i bioaktivnih substanci, sadržanih u mekinjama i klici.
Dosadašnje studije su ukazale na to da konzumacija veće relativne količine namirnica od integralnog brašna štiti od razvoja gojaznosti, šećera i kardiovaskularnih oboljenja, dok su podaci o utjecaju na nastanak raka ograničeni. Konzumacija ostalih namirnica bogatih vlaknima nije dovela do istog protektivnog efekta.
BMJ
No comments:
Post a Comment