Wednesday 30 November 2011

U Evropi porez na nezdravu hranu

Proteklog ljeta različite evropske nacije su započele proces uvođenja poreza na nezdravu hranu po principu dodatnog poreza na duhan ili alkohol u skandinavskim zemljama. Evropa tako polahko ulazi u borbu protiv gojaznosti, mada je procenat gojaznih ljudi u Evropi skoro duplo manji nego u SAD-u (15.5 % u Evropi naspram 27.5 % u SAD-u).




Mađarska (sa nešto većim procentom gojaznih u odnosu na evropski prosjek - 19.5 %) je uvela dodatni porez na hranu sa visokim procentom masti, šećera, soli i kofeina.
Također su povećani i porezi na gazirana pića i alkohol. Danska je uvela porez na zasićene masnoće, što bi trebalo hamburgere i slične proizvode učiniti manje popularnim. Ubrzo je i Francuska uvela porez na zaslađena pića.

Osim što ovakva politika ima indirektan efekat na zdravlje stanovništva, ona također smanjuje troškove na liječenje oboljenja nastalih nezdravom ishranom, i dodatni porezi će Francuskoj donijeti oko 150 miliona eura godišnje, a Mađarskoj oko 170 miliona eura, koje će vlada (bar tako tvrdi) uložiti u troškove zdravstvene zaštite.

Rumunija (!), Finska i Velika Britanija također razmatraju uvođenje sličnih mjera, ali sad zasad nema još govora o mjerama jedinstvenim za čitavu Evropsku Uniju.



CMAJ


No comments:

Post a Comment