Monday 21 November 2011

Ljekari zanemaruju spasonosni lijek

Prije godinu dana je prof. Ian Roberts objavio analizu studije CRASH-2, u kojoj je pokazao da je davanje lijeka "traneksamične kiseline" pacijentima koji pate od masivnih krvarenja može da spasi život velikom broju pacijenata (100 000 ljudi širom svijeta).

Uprkos tome, i  godinu dana nakon objavljenih rezultata, ovaj lijek se vrlo malo koristi. U Velikoj Britaniji, naprimjer, samo 3% pacijenata koji su imali indikaciju za ovaj lijek, zaista ga je i dobilo.


Prof. Roberts, koji radi na London School of Hygiene and Tropical Medicine, kaže: "Farmaceutske kompanije, koje troše milione na marketing, mogle bi dobiti samo poboljšanje zdravlja u ljudi, ali ne i profit, (reklamisanjem) generičkog lijeka, kojem je istekao patent. Postalo je jasno da, ukoliko ljekari treba da čuju za traneksamičnu kiselinu, na nama je da to uradimo."

I tako je nećak prof. Robertsa, student animacije,  uradio promotivni video za korištenje spasonosnog lijeka, pokušavajući doprijeti do ljekara. Promotivni video je iznad.




No comments:

Post a Comment