Friday 25 November 2011

Bakterijom protiv raka

Svima je vec poznat ljekoviti ucinak bakterije iz porodice Lactobaccilus na crijevnu floru, kada ona bude unistena koristenjem antibiotika.

Medjutim u razvoju su trenutno i terapije mnogim drugim bakterijama protiv razlicitih bolesti.


Tako je npr. ustanovljeno da je kod Morbus Crohna, Kronove bolesti crijeva,  izuzetno smanjena populacija bakterije Fecalibacterium prausnitzii. Davanje ove bakterije zivotinjama moze da ih zastiti od ove bolesti Davanje bakterije Lactobacilus reuteri misevima sprjecava nastanak upale crijeva.



U ljudi je dokazano da davanje nepatogene vrste Escherichie coli soja Nissle 1917, te Lactobacillus GC i Saccharomyces boulardii stiti od upalnih bolesti crijeva ili dovodi do remisije. Probiotici (lijekovi koji djeluju promovisanjem rasta odredjenih bakterija; suprotno od antibiotika) se koriste i u lijecenju akutnog pankreatitisa, bolesti nadrazenog crijeva, hronicne upale jetre i infekcija bakterijom Haelicobacter pylori.

Lijek protiv raka

Jos 1964. godine je otkriveno da se Clostridium butyricum pretezno razmnozava u solidnim tumorima. Neke anaerobne bakterije (one koje zive u sredini s vrlo malo ili nimalo kisika) kao Salmonella i neki sojevi Clostridiuma i Bifidobactera preferiraju hipoksicna podrucja (podrucja slabo prokrvljena, sa malo kisika) agresivnih tumora, koje zatim unistavaju. Medjutim dosada, uprkos velikom eksperimentalnom uspjehu u lijecenju raka, jos nije uspjelo da se probioticima rak u potpunosti iskorijeni.

Bakterije se testiraju i na druge nacine lijecenja raka: one mogu da budu nosioci malih molekula RNA koje bi trebale da iskljuce gen u tumorskim celijama koji je doveo do nastanka bolesti, ili mogu da budu genski promijenjene tako da proizvode jedan od poznatih lijekova protiv raka, koji bi otpustale direktno u tumor itd.

No comments:

Post a Comment