Monday 28 November 2011

Prva nada u terapiji srčane insuficijencije matičnim ćelijama

Lancet izvještava o preliminarnim rezultatima terapije srčane insuficijencije (slabosti srca) vlastitim stem(matičnim)  ćelijama pacijenta i za početak, rezultati izgledaju obećavajuće.

Srce, kao i većina ostalih tkiva, sadrži nediferencirane stem ćelije (ćelije koje nisu specijalizovane za bilo kakvu funkciju) koje se mogu razviti u miocite (ćelije srčanog mišića), bar u eksperimentima na glodarima, psima i svinjama.
Bolli i saradnici su sada počeli fazu I terapije na 16 pacijenata, i za početak se mogu pohvaliti značajnim rezultatima.

Stem  ćelije su izolovane iz desne srčane pretkomore za vrijeme prethodne operacije bypassa. Ovom terapijom je ljekarima uspjelo da područje infarkta (koji je izazvao srčanu insuficijenciju) smanje za čak 24 % i da se značajno poveća kvalitet života pacijenata. Na slici ispod se vide mjesta u srčanim predkomorama koje naseljavaju srčane matične ćelije.




S obzirom da matične ćelije sa sobom nose i rizik za nastanak raka iz njih, preostaje da se još vidi da li će i druge slične studije pokazati isti rezultat i da li će se ova terapija na duže staze pokazati bezbjednom.



BMJ
Lancet editorial

No comments:

Post a Comment