Wednesday 4 January 2012

Kahvom protiv raka

Još jedna dobra vijest za ljubitelje kahve. Ili bolje rečeno- ljubiteljice kahve. U najnovijoj studiji, u koju je bilo uključeno 67 470 žena kroz 26 godina, otkriveno je da žene koje piju 4 ili više šolja kahve dnevno imaju za 25 % manji rizik da obole od raka endometrija (unutrašnjeg sloja materice) od žena koje ne piju kahvu ili je piju vrlo malo.




Naravno, uvijek treba na ovakve informacije gledati holistički, odnosno potrebno je procijeniti sve prednosti u odnosu na sve nedostatke. Klasičan primjer jednostranog gledanja na pozitivne efekte pojedinih supstanci jeste npr. alkohol. Ranije je preporučavano da se vino pije umjereno, jer je navodno dobro za srce. Osim što je kasnije pronađeno da za taj pozitivni efekat nije odgovoran sam alkohol, nego supstanca po imenu rezveratrol (supstanca koju ćemo naći u velikim količinama u grožđu i dudu), sasvim su zanemarene negativne posljedice uživanja alkohola i nastavilo se na ovaj pozitivan efekat gledati izolovano.

Međutim, bar kod kahve, trenutno se ne moramo previše brinuti zbog njenih negativnih efekata. Možda jedina stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju jeste da se uživanje kahve ograniči kod trudnica, jer postoje sugestije da bi ono moglo imati utjecaja na povećanu incidencu leukemije kod djece. Inače ne postoji nikakva korelacija prema povećanoj incidenci bilo koje vrste raka kod ljudi koji piju kahvu u većim količinama, ili kod nekih vrsta raka, kao što je i rak endometrija, postoji negativna korelacija između uživanja kahve i nastanka raka.

No comments:

Post a Comment