Saturday 14 January 2012

Vakcinacija i autizam: Tužba protiv BMJ-a

Andrew Wakefield, naučnik koji je povezao autizam sa vakcinom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, je podigao optužbu protiv engleskog naučnog žurnala (British Medical Journal), njenog glavnog i odgovornog urednika Fione Goodlee i istraživačkog novinara Briana Deera.



Da napomenem, Wakefield i saradnici su u Lancetu objavili 1998. godine članak o povezanosti nastanka autizma nakon vakcinacije gore pomenutom vakcinom. Nakon što je Brian Deer uspio doći do roditelja nekih od pacijenata koji su uključeni u ovu studiju te otkrio ozbiljne prekršaje u studiji (npr. simptomi autizma su se kod nekoliko dječaka -od ukupno 11- javili već mnogo prije vakcinacije, kod jednoga su se pojavili oko 6 mjeseci nakon, mada je u studiji naveden prosjek od 6 dana itd.), Wakefieldovi saradnici su se 2004. godine ogradili od svojih rezultata u dotičnoj studiji, a 2010. godine je članak povučen iz Lanceta.

Nakon toga je novinar Brian Deer napisao još jedan članak u BMJ-u u kojima razotkriva u detalje sve namjerne ili slučajne greške počinjene u studiji i taj, posljednji, članak je ujedno i povod za Wakefielda da tuži žurnal zbog narušavanja ugleda.

BMJ

No comments:

Post a Comment