Tuesday 10 January 2012

Hanover zabranio korištenje e-cigareta svojim službenicima na radnom mjestu

E-cigarete ili električne cigarete sadrže punjenje sa tekućinom baziranoj na propilen-glikolu ili glicerinu u kojoj je rastvoren nikotin.



Kad korisnik “uvuče dim” aparat zagrije rastvor i nastaje para bez dima preko koje pušači zadovoljavaju svoju žudnju za nikotinom. E-cigarete se uglavnom reklamišu za mjesta gdje je zabranjeno pušiti cigarete te za odvikavanje od pušenja.

Međutim, porast popularnosti e-cigareta u Njemačkoj je povećao i zabrinutost zdravstvenih ustanova i mnogi od njih su objavili svoju zabrinutost zbog njihovog potencijalnog rizika za zdravlje. U posljednjoj sedmici decembra grad Hanover je zabranio korištenje ovih aparatića u gradskoj administraciji i vozilima, a razmatra i njihovu zaranu u restoranima i drugim zatvorenim javnim mjestima u očekivanju studija koje bi trebale razjasniti situaciju oko njihovog potencijalnog rizika. Odluka grada Hanovera je dijelom zasnovana na proglasu upozorenja Federalnog centra za zdravstvenu edukaciju iz Kölna.

Glavni problem u vezi sa e-cigaretama jeste to sto se radi o medicinskom proizvodu koji, za razliku od nikotinskih flastera ili žvakaćih guma, može da se kupi i van apoteka, odnosno njihova sigurnost nije kontrolisana. Trenutne informacije o riziku ovih naprava su izuzetno skromne.

BMJ

No comments:

Post a Comment