Saturday 1 March 2014

Traženje metastaza bez zračenja

Određivanje uznapredovalosti zloćudnog tumora ("staging") dosad se uglavnom postizalo PET-aparatima, visokom tehnologijom za traženje metastaza koja je tek odskora postala standard. Međutim, jedna standardna CT/PET procedura opterećuje organizam jonizirajućim zračenjem jednako kao 700 do 750 rentgenoloških snimaka pluća!






Ovako visoko opterećenje X-zrakama nosi sa sobom i dodatni rizik od nastanka novog raka, a taj rizik je kod djece tri puta veći nego kod odraslih, stoga se već neko vrijeme traži alternativa za ovu proceduru.

Moguća alternativa, prema studiji sa Univerziteta Stanford, objavljene u časopisu Lancet (2014; doi: 10.1016/S1470-2045(14)70021-X) mada sa malim brojem uzoraka, je pokazala da je magnetna rezonanca uz korištenje kontrastnog sredstva ferumoxytola jednako uspješna u otkrivanju metastaza kao i CT/PET procedura, a u isto vrijeme, dok se u isto vrijeme ne koristi nikakvo jonizirajuće zračenje.

Da li će ova procedura uspjeti zamijeniti CT/PET preostaje da se vidi iz studija koje u budućnosti trebaju da se urade na velikom broju pacijenata, no iz dosadašnjih rezultata čini se da su nove alternative na pomolu.

No comments:

Post a Comment