Friday 23 December 2011

Izlaganje buci vodi u smrt

U studiji australijskih naucnika objavljenoj u naucnom casopisu "Preventive Medicine" 1. decembra 2011. godine ustanovljena je znacajna veza izmedju izlaganja buci i incidence (broj novih slucajeva na 100 000 stanovnika) nestabilne angine (bolovi u predjelu srca pri naporu ili stresu) i kardiovaskularne bolesti.




Osobe koje su trpile buku na radnom mjestu su imale 53 %, odnosno 75 % vecu sansu da dobiju anginu ili kardiovaskularnu bolest, respektivno, i ovaj efekat nije vezan za povisen krvni pritisak.
Ukoliko je buka bila podnosljiva (moglo se razgovarati, ali je buka jos uvijek prisutna), tada je sansa za anginu ili kardiovaskularnu bolest za 13.6 % odnosno 20.1 % veca kod ljudi izlozenih buci na radnom mjestu u trajanju izmedju 1 i 5 godina u odnosu na one koji nikada nisu bili izlozeni buci.

Oni koji su izlozeni buci 1-5 godina imaju u slijedecih 10 godina i za 60 % vecu smrtnost od onih koji nisu izlozeni buci.

Podjela buke u studiji je razlikovala tri stepena buke: mirno okruzenje, bucno okruzenje koje jos dozvoljava medjusobni razgovor, i bucno okruzenje u kojem razgovor skoro da nije moguc. Medjutim studija se je uglavnom ogranicila na buku na radnom mjestu. Ukoliko bismo probali istraziti i ostale izvore buke kao posjete disku, slusanje preglasne muzike preko slusalica itd., zasigurno bi se naslo jos mnogo vise uzroka za pogorsanje zdravlja preko preglasnog okruzenja.

Preventive medicine

No comments:

Post a Comment