Monday 5 December 2011

Iz prve ruke: Fitnes vjerovatno važniji od gojaznosti

Već je u ranijim studijama pokazano da, mada gojaznost definitivno sa sobom nosi povećan rizik za kardiovaskularna oboljenja i mortalitet, da fitnes ima veći utjecaj na zdravlje od gojaznosti. Tako veći rizik za oboljenje imaju mršavi ljudi koji nisu fit (istrenirani) nego gojazni koji su fit.


 Na slici: 1. područje infarkta - ožiljno, nefunkcionalno tkivo; 2. mjesto tromboze u ovom slučaju.

Na jučerašnjoj prezentaciji još neobjavljenih rezultata jedne studije koja se bavi povezanošću aktiviranih trombocita (krvnih pločica) sa rizikom za kardiovaskularnim komolikacijama poput tromboze, predstavljeni su neki interesantni rezultati.


Krvne pločice ušestvuju u trombozi tek nakon što budu aktivirane (to je fiziološki potrebno na mjestima krvarenja i povreda- u ovim slučajevima zgrušavanje krvi sprječava krvarenje). Što je veći udio aktiviranih krvnih pločica  u krvi, to je veći rizik da će negdje doći do infarkta.

U ovoj studiji 16 zdravih žena je  nakon perioda duže neaktivnosti mjesec dana redovno treniralo tri puta sedmično po pola sata. Mjeren je udio aktiviranih krvnih pločica nasprav neaktiviranih. Nakon mjesec dana treninga udio aktiviranih trombocita je značajno smanjen. Kod četiri žene koje su odustale prijevremeno od treniranja nije primijećena nikakva promjena.

Naravno, ovi rezultati trebaju još biti potvrđeni i kod bolesnih pacijenata, ali u svakom slučaju prve naznake su već tu. Fitnes je važniji od nedostatka gojaznosti, a najoptimalnija je kombinacija oboga.


No comments:

Post a Comment